Muistoja ala-asteen koulupihalta

Sarjainnostuja muistaa elävästi muutamia ihmisiä, joilla oli ala-asteella tapana harrastaa sosiaalista kanssakäymistä hyvin tietyn, toistuvan kaavan mukaisesti. Kutsutaan näitä ihmisiä selvyyden vuoksi nimellä Ärsypetteri, vaikka nimi onkin Ärsypetterin ärsyttävyyskertoimen valossa kohtuuttoman söpö. Useimmiten Ärsypetteri oli kooltaan verrattain pieni ja fyysisesti alakynnessä. Tapahtumasarja toistui seuraavanlaisena.

Ärsypetteri valitsi kohteekseen jonkun isomman, usein vähemmän sanavalmiin ja ehkä sosiaalisesti vähemmän suositun oppilaan. Kutsutaan kohdetta nimellä Paisti. Ärsypetteri alkoi ärsyttää Paistia millä tahansa keinolla aina sietämättömästä lällätyksestä jonkinlaiseen loputtomaan hokemiseen — kovia aseita olivat muiden kuolemattomien klassikkojen lomassa ”heti luuli, kumihuuli” ja ns. ”lällällällällieru”-variaatiot. Paisti useimmiten poltti hihansa ja lähti juoksemaan Ärsypetteriä kiinni. Koska Ärsypetteri oli usein pienempi ja vikkelämpi, tilanne laukesi toisinaan Paistin kyllästymiseen, mutta joskus Ärsypetteri jäi Paistin armoille.  Kiinnijäämisestä seurasi joko välitön konversio kohteen parhaaksi kaveriksi ja suorastaan kuvottavan nuoleskeleva hyvittelyvaihe, jonka tarkoitus oli välttää kostotoimet, tai vaihtoehtoisesti korviavihlova avunhuuto, jonka tarkoitus oli houkutella paikalle opettaja. Joka sitten hyvin suurella todennäköisyydellä rankaisi Paistia. Seuraavalla välitunnilla prosessi alkoi alusta Ärsypetterin lällätyksellä.

Huomionarvoista tässä kuvauksessa on Ärsypetterin kyvyttömyys ottaa minkäänlaista vastuuta omista teoistaan sekä sokeus sille, että oma toiminta on helvetin ärsyttävää ja epärehellistä. Ja jonkinlainen puolivilpitön yllättyneisyys siitä, että perseilyllä voi olla negatiivisia seurauksia. Viimeistään yläasteella suurin osa Ärsypettereistä avasi silmänsä ja kuntoutui vähintäänkin semihyviksi tyypeiksi. Lopuista tuli oletettavasti poliitikkoja.

(Ja hei kamoon, Sarjiskin on useammin kuin kerran joutunut vahingossa ryhmäkuvaan erinäisten uusnatsiryhmittymien kanssa. Vahingossa hei! Oikeesti nyt jätkät hei, kelle ei olisi käynyt noin?)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *