Innostu sinäkin: Lännen-Jukka

Biisiprojektisarjan edellisessä osassa mainittiin, että Sarjainnostuja on nuorempana halveksinut ja väheksinyt useaa musiikinlajia ja vielä useampaa artistia. Joskus ärsyttävän teini-ikäisenä Sarjis oli myös sitä mieltä, että J. Karjalainen on ihan yliarvostettu. ”Eihän se varsinaisesti osaa edes laulaa.”

Ihan tosi. Miten kujalla sitä voikaan ihmisparka olla.

Mieli oli muuttunut jo aiemmin, mutta lopullisen, suorastaan väkivaltaisen tönäisyn ”ihan hyvästä” ”helvetin kovaksi jätkäksi” Jukka sai Sarjiksen silmissä viitisen vuotta sitten. Se johtui Karjalaisen vuonna 2006 julkaisemasta levystä nimeltä Lännen-Jukka. Nopeasti kiteytettynä: monellako suomalaisella muusikolla on sekä kanttia että taitoa ottaa banjo käteen ja veivata sen kanssa 15 pontikanhuuruista, suomalaista kansanmusiikkia ja amerikkalaista musiikkiperinnettä yhdistävää raitaa levylle? Ja vielä niin, että lopputulos on sitä kuuluisaa proverbiaalista timanttia? Kuulkaa tyypit, tämä on kova juttu.

Virallinen nettisivu kertoo Karjalaisen alter egon Lännen-Jukan taustaa:

Lännen-Jukka Karjalainen (1900-1981) lähti Yhdysvaltoihin viimeisen siirtolaisaallon lopulla 1920. Pohjois-Amerikkaan muutti lähes puoli miljoonaa suomalaista. Kuka etsi mitäkin. Lännen-Jukka ei varsinaisesti etsinyt mitään, mutta löysi musiikin.

Kuten ihmisillä on aina ollut tapana, myös Lännen-Jukka jätti maailmaan jäljen. Osa jäljestä näkyy ihmisissä joiden kanssa Jukka oli tekemisissä. Se purkautuu maailmaan tarinoina ja muistona, muistoina tarinoista, tarinallisina muistoina, fiiktiivisenä faktana ja faktisena fiktiona. Kaikki toivovat omalle henkilömytologisoinilleen yleisöä ja pitkää elämää. Lännen-Jukalle sellainen löytyi yhdestä rasvatukkaisesta, kitaraa rämpyttävästä miehenalusta 1970-luvulla.

Joko mainittiin, että vaatii muuten ihan jonkinmoisen asenteen tällainen? Sarjis tietää, koska Sarjis painii biisiprojektissaan nimenomaan tuon kyseisen asenteen totaalisen puutteen kanssa. Levyltä löytyy sellaisia klassikkohittejä kuin Piupali Paupali, Minun kultani kaunis on ja Sarjiksen oma suosikki Juomaripoika, joka edustaa edellä mainitun pontikankäryn huippukohtaa tällä albumilla.

Sarjainnostuja suosittelee Lännen-Jukkaan tutustumista ihan kenelle tahansa. Siinä samassa saattaa vaikka vahingossa ihan pikkuisen innostua. Ohimennen tuli muuten lisäksi mieleen, että Sarjainnostuja haluaa banjon. Thomannilta saisi moisen alta kahden sadan euron. Hmm.

4 kommenttia artikkeliin ”Innostu sinäkin: Lännen-Jukka

 1. Omaa menneisyyttä kun tarkastelee, niin Jukka Karjalainen on ollut minulle sellainen artisti, jonka tuotannosta halusin nurempana pysyä erossa. Hänen musiikkinsa ei edustanut millään tavoin sitä, mitä itse luulin edustavani.
  Radiosta väkisinkin kuuli Mustien lasien suurimmat hitit, mutta mitään varsinaista halua kuunnella J. Karjalaisen musiikkia ei ollut. Tämä siis alle parikymppisenä.

  Itselläni herääminen tapahtui Electric sauna -albumin myötä. Kyseinen kokoonpano oli musiikillisesti minua kiinnostavaa ja olihan sen albumin biisit erilaista materiaalia kuin mihin olin tottunut. Sen jälkeen herran tuotantoa on tullut kuunneltua vähän eri mentaliteetilla.

  Lännen Jukka on kyllä huikeaa kuunneltavaa, vaikka uskon perus muusiikinkuluttajan olevan hämmentynyt kuulemastaan. Itse sain Polkabilly Rebels -albumin kollegalta, joka odotti kuulevansa Villejä Lupiineja uusin sanoin, mutta saikin ”kauheeta paskaa”. Itse tykkäsin.

  1. Sarjis ei ole vieläkään kuunnellut Karjalaisen koko tuotantoa läpi, ei vaikka tällä Spotifyn ynnä muun netitse tapahtuvan jakelun aikakautena moiselle aukolle sivistyksessä ei olekaan mitään perustelua. On toki ihan totta, ettei Karjalaisen varhaisin tuotanto kauttaaltaan mitenkään ihmeellistä ole, mutta siitä on helppo löytää paljon toimivaa varsinkin oman aikansa kontekstissa. Niin paljon, ettei ainakaan Sarjiksen kaltaisella kroonis-patologisella harrastelijalla ole varaa nillittää.

   Kansan syvät rivit tosiaan tuskin löytävät Lännen-Jukkaa ihan oma-aloitteisesti, mutta senpä takia Sarjis on täällä levittämässä innostumisen ilosanomaa. Nyt kun lukijoitakin on jo ainakin viisi.

  1. Viittaatko siihen, että Karjalaisen tuotanto löytyy kirjastosta? Hyvä pointti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *