Innostu sinäkin: Hugh Laurie ja blues

Tällä kertaa Sarjainnostuja innostuu Hugh Laurien tuotannosta ties miten monetta kertaa. Nyt innostuksen kohteena ei ole Kyllä Jeeves hoitaa tai House, vaan Laurien musiikki. Niin. Jeevesin Bertie Woosteria ja Housen tohtori Gregory Housea esittävä Hugh Laurie on myös bluesmuusikko. Tämä asia nousi Sarjiksen tietoisuuteen vuonna 2011, kun herra julkaisi ensimmäisen oman albuminsa nimeltä Let Them Talk. Kyse ei ollut mistään itsestäänselvästä rakkaudesta ensi kuuntelulla, sillä Sarjiksen suhde bluesiin on hieman ristiriitainen. Toki Sarjiksen kitaraura alkoi Eric Claptonin myötävaikutuksella, ja toki Sarjis on saanut useammat kuin yhdet kylmät väreet blueskirjallisuuden helmistä, mutta toisaalta Sarjiksen mielestä bluesissa on potentiaalia maailmankaikkeuden tylsimmäksi musiikkityyliksi.

Erään määritelmän mukaan hulluus on sitä, että toistetaan samaa asiaa kerran toisensa jälkeen ja odotetaan muuttuvia tuloksia. Kuitenkin kaikkein puhdasverisin ja puuvillankäryisin blues on pohjimmiltaan sama biisi uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, mutta lopputulokset vaihtelevat silti. Harmonisestihan blues toteuttaa periaatteessa aina samaa sävellajin ensimmäiseen, neljänteen ja viidenteen sointuasteeseen perustuvaa pohjaa. Tosin bluesin levittyä puuvillapeltojen ulkopuolelle myös harmonista rakennetta ryhdyttiin varioimaan, joten ihan kolmeen sointuun rajoittumisesta ei kaikkea bluesia voi syyttää.

Ehkä osa Sarjiksen ristiriitaisista tunteista selittyy juuri tuon alkuperäisen, puhdasverisimmän bluesin painottumisesta fiilikseen ja tulkintaan eikä niinkään soitto- ja laulutaidon virtuoosisuuteen eli ns. hifistelyyn. Sarjis kun on usein suorastaan toivoton hifistelijä asiassa kuin asiassa. Ei ehkä olisi yllättävää, jos hifistelyä kaipaava kuuntelija ei välittömästi innostu musiikista, jossa on ihan OK, että tempo kasvaa biisin aikana puolihuomaamatta kolmanneksella tai jossa kitaran ei tarvitse olla edes vireessä.

Artikkeli on nyt näköjään uhkaavasti muuttumassa yleiseksi bluesin dissaukseksi, vaikka se ei ole Sarjiksen tarkoitus. Kaikella musiikilla on sijansa (Mamba saattaa muodostaa poikkeuksen tähän sääntöön), ja jopa lähinnä fiilikseen nojaava blues voi parhaimmillaan olla todella hienoa kuultavaa. Alun perin tarkoitus oli kuitenkin kirjoittaa Hugh Laurien makuisesta bluesista, joka toimii Sarjainnostujan korvissa paremmin kuin hyvin.

St. James Infirmaryn teksti on niin perusbluesia kuin voi olla. ”Menin sairaalaan ja näin kultani kuolleena. Menköön nyt minne menee, mutta ei se koskaan enää löydä kaltaistani miestä. Ja kun mä kuolen, haudatkaa mut ykkösissä sen merkiksi, että periksi en antanut.” Teksti ei ole mikään runouden merkkiteos, vaan hyvin yksinkertainen, tarinanomainen valitusvirsi, ja sen toimivuuden mukana koko biisi joko elää tai kuolee. Voi olla, että kyse on näyttelijän ammattitaidosta tarinankerronnassa, mutta Laurien tulkinta on uskottava ja istuu musiikin ja tekstin kudokseen, mikä riittää herättämään kappaleen henkiin. Bonuksena musiikkiin tuo sielua se tosiasia, että esittäjä on jollakin tasolla tuttu muutenkin kuin muusikkona. Tämä viimeinen pointti johtaisi helposti ulkomusiikillisen kontekstin merkitykseen musiikin kuuntelukokemuksessa, josta voidaan perustellusti olla montaa mieltä, mutta ei mennä siihen nyt. Avataan tuo proverbiaalisen anglistinen matopurkki jossakin myöhemmässä postauksessa.

Laurien kaksi albumia ovat heikoimmillaankin mitä viihdyttävintä kuunneltavaa ja kohoavat hetkittäin jopa ihan merkittäviin fiilissfääreihin. Sarjainnostuja suosittelee lämpimästi. Jos ei muuten, niin pimeän syysillan, hyvän kirjan ja viskilasillisen taustamusiikiksi.

(Luulitteko selviävänne ilman ensimmäistäkään Jeeves-linkkiä? Ei onnistu.)

4 kommenttia artikkeliin ”Innostu sinäkin: Hugh Laurie ja blues

    1. Sarjainnostuja ei voi vahvistaa eikä kieltää tätä tietoa. Kaikki on mahdollista. Tai voi se olla olemattakin.

      …terveisiä postmodernismista, jolle Sarjis on ilman omaa syytään viime viikkoina altistunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *